Sommerskolemad og innovation i landdistriktsovergang: Toscana-sagen
University of Pisa Summer - Winter Schools & Foundation Course
Nøgleinformation
Campus placering
Sillico, Italien
Lingvistik / Sprogvidenskab
Engelsk
Studieformat
På campus
Varighed
1 Måned
Hastighed
Fuldtid
Studieafgifter
EUR 1.000 *
Ansøgningsfrist
30 Apr 2024
Tidligste startdato
29 Jun 2024
* +700 euro for overnatning
Introduktion
Omstilling til landdistrikter er for nylig blevet et varmt emne i både europæiske og ikke-europæiske lande. Landdistrikter er involveret i udviklingsdynamikker, hvis bæredygtighed ikke kan tages for givet. Der kan identificeres fire hovedfaktorer, der påvirker bæredygtigheden af overgangen til landdistrikterne:
- Landdistrikternes kapacitet til at være egnet til etablering og drift af økonomiske aktiviteter, der er økonomisk levedygtige, samtidig med at de er passende for og i stand til at valorisere de sociokulturelle og demografiske forhold i konteksten;
- Landdistrikternes kapacitet til at være vært for en række forskellige aktiviteter med særlig vægt på bæredygtig turisme i landdistrikterne;
- Landdistrikternes kapacitet til at beskytte, udnytte og forbedre de naturressourcer, som det lokale miljø tilbyder;
- Landdistrikternes kapacitet til at indgå i den politiske dagsorden for lokale, nationale og regionale institutioner.
Europæiske landdistrikter er befolket med små landbrug. De bidrager til produktionen af fødevarer, som senere er selvindtaget eller erhvervet af forbrugere i både landdistrikter og (nær)byområder. Bare fordi de opererer i landdistrikter, er små landbrug en del af landdistrikternes dynamik (f økonomisk, socialt, miljømæssigt), som påvirker overgangen til landdistrikterne. Med andre ord går landdistriktsovergangen i Europa sammen med spørgsmål relateret til landbrug og fødevareproduktion og -forbrug, mange landdistrikter og virksomheder, der opererer der, bidrager til fødevareforsyning og -anskaffelse.
Sommerskolen Food and Innovation in Rural Transition udforsker, hvordan små landbrug påvirker en bæredygtig overgang til landdistrikterne, mens de bidrager til fødevareforsyning.
Programmet leder især eleverne langs undersøgelsen af fem temaer. Disse temaer falder ind under de fire ovennævnte faktorer, der påvirker bæredygtigheden af overgangen til landdistrikter og holder fokus på små landbrug. Temaerne kan syntetiseres som følger:
- Små landbrug, økonomisk levedygtighed og sociokulturel egnethed. Dette tema udforsker, hvordan små landbrug er organiseret og fungerer. Den fokuserer på deres dimensioner med hensyn til produktion, indkomstdannelse og forbrug, beskæftigelse og markedsintegration. Desuden undersøger temaet små landbrugs evne til at tilbyde beskæftigelsesmuligheder og fødevarer, der er tilstrækkelige til at imødekomme de (lokale og ikke-lokale) forventninger og behov (f.eks. job og produkter, som der er efterspørgsel efter; praksis for madforsyning og -anskaffelse i overensstemmelse med madtraditioner, lokal gastronomi og kultur)
- Små landbrug og sociale ydelser. Landbrugets sociale rolle anerkendes i stigende grad i landbrugets levering af "sociale" tjenester, enten implicit eller eksplicit. Tilfældet med landbrugsrealiteter, der eksplicit udfører en social funktion, defineres som "sociale landbrug". Social farming refererer både til iværksætterinitiativer eller frivillige initiativer (dvs fremmes af foreninger) eller endda af den offentlige sektor (f.eks. for mentale sundhedstjenester). Alle disse realiteter forfølger sociale formål gennem udvikling af landbrugsaktiviteter i bred forstand (afgrøder, avl, forarbejdning af produkter, bondegårdsferier, salg af landbrugsprodukter osv.), med det eksplicitte mål at involvere personer med særlige behov
- Små landbrug og miljø. Der er en voksende erkendelse af, at landbrug kan bidrage til at levere økosystemtjenester, defineret som de mange fordele, som økosystemer giver (dvs. livsstøtte, såsom næringsstofkredsløb, jorddannelse og primærproduktion, forsyning såsom fødevareproduktion, drikkevand, materialer eller brændstof, regulering, såsom klima, vandrensning, bestøvning og bekæmpelse af angreb, kulturelle værdier, herunder æstetiske, spirituelle, uddannelsesmæssige og rekreative). Dette tema fokuserer på forholdet mellem landbrug og miljø og især på den måde, små landbrug bidrager til brug og reproduktion af genetiske ressourcer og agroøkosystemtjenester
- Små landbrug, bæredygtig turisme og territorial valorisering. Dette tema udforsker, hvordan små landbrug bidrager til at skabe muligheder for en bæredygtig, oplevelsesrig og flersæsonmæssig kvalitetsturismesektor. Dette tema omfatter analyse af forsyningssystemer for landdistriktsturisme med særlig henvisning til lokal produktion og agrofødevareforsyningskæder og andre traditionelle lokale produkter; multifunktionalitet og diversificering af landbrug, agroturisme, socialt landbrug, analyse af korte forsyningskæder
- Små landbrug i et digitaliserende samfund. Digitale teknologier kan bidrage til at løse vigtige og presserende økonomiske, sociale, klimatiske og miljømæssige udfordringer, som EU's landbrugsfødevaresektor og landdistrikter står over for. Digitaliseringens rolle, dens karakterisering og de mange indvirkninger på landbrug og landdistrikter vil blive diskuteret direkte i en del af forelæsningerne.
Disse fem temaer vil blive uddybet og debatteret i løbet af programmet på grundlag af en refleksion over de særlige forhold ved små landbrug (definitioner, karakterer, forbindelser med deres fødevaresystem og deres socioøkonomiske og økologiske kontekst). Refleksionerne vil fokusere på den rolle, som små landbrug kan spille i overgangen Pathways til mere bæredygtige landdistrikter og landbrugskonfigurationer, med opmærksomhed på specifikke elementer i disse processer.
Det overgangsperspektiv, der er vedtaget i programmet, fører til at overveje nogle grundlæggende begrebselementer, der former den aktuelle afspejling af disse spørgsmål, og en oversigt over nogle centrale politiske mål, der danner grundlag for politisk handling og videnskabelig forskning, der understøtter overgange.
Udfordringerne fra COVID i de seneste år gør de ovennævnte problemer særligt aktuelle og presserende for landdistrikterne, måske mere end nogensinde før.
Sigte
Kurset har til formål at øge bevidstheden og kompetencerne om fødevarespørgsmål og omstilling i landbrug og landdistrikter og at forberede eleverne til at designe fremtidig bæredygtig omstilling Pathways , der er i stand til at imødekomme samfunds- og forbrugerkrav på mellemlang og lang sigt. Kurset ville give studerende beskæftiget med landbrugs- og landdistriktsstudier en fordybende oplevelse på det toscanske territorium.
Program intensitet | ECTS |
Fuld tid | 10 |
Periode | Ansøgningsfrist |
1. - 28. juli 2023 | 30. april 2023 |
Galleri
Indlæggelser
Ideelle studerende
EU- og ikke-EU-studerende (universitetsgrad eller bachelorgrad, kandidatgrad) samt ph.d. studerende.
Programundervisning
Stipendier og finansiering
ydede finansiering
Skriv venligst til koordinatoren for yderligere oplysninger.